Nemokamas pristatymas nuo 25€
Fizinė parduotuvė dirba darbo dienomis 10.00-18.00
Nemokamas pristatymas nuo 25€
Fizinė parduotuvė dirba darbo dienomis 10.00-18.00
Pereiti prie turinio
Uždaryti (esc)

BŪK PIRMAS

Prenumeruok ir gauk išsikirtines nuolaidas ir pasiūlymus. Pirmam pirkiniui suteiksime 12% nuolaidą. Prenumeruojant Jūs sutinkate su mūsųr Privatumo politika.

Kokosų kremas - vartoti ar vengti?

Apie skirtingus kokosų produktus bei jų savybes.

epbar kokosu kremas

Pastaraisiais metais apstu prieštaringų nuomonių apie kokosų aliejų, kokosų kremą ir jų naudą, galimą žalą ir naudojimą maiste.

Kviečiu išsiaiškinti ir suprasti tikrąją kokoso vaisiaus esmę, aptariant skirtingus vaisiaus produktus ir jų savybes.

Kokosas yra vaisius!

Sanskrito kalboje kokosas vadinamas kalpa vriksha, kas reiškia medis, kuris duoda viską ko reikia gyvenimui.

Ir ne veltui, nes kokosas – tai maistingas maistas, iš jo išgaunamas ne tik kokosų vanduo, spaudžiamas aliejus, sviestas, tai ir  pluoštas virvėms pinti, o kevalą galima paversti anglimi ar plaukiojimo valtimi.

Kaip gaminamas kokosų kremas?

Visa šviežio kokoso minkštoji vidinė dalis yra susmulkinama, sudžiovinama saulėje arba krosnyse, gaunama kopra  (malajiečių kalba kopra reiškia 'džiovintas kokosas') .

Koprą sutarkavus, gaunamos kokosų drožlės, jas malant susidaro kreminė pasta (kremas).

Tai sausasis spaudimo / malimo būdas, kuris yra naudingesnis sveikatai nei šlapiasis, nes nėra kaitinamas aukštoje temperatūroje ar mechaniškai centrifuguojamas.

Taip gaunamas aukštos kokybės produktas, kuriame išsaugoma maksimali nauda, priešingai nei rafinuotas kokosų aliejus, kuriame grynoms riebalų rūgštims išgauti gali būti naudojami tirpikliai (tuomet gaunamas rafinuotas kokosų aliejus) ir (arba) šiluma, o likusi minkštimo dalis išmetama.

Dėl to kokoso kreme  yra apie 90 % riebalų, o aliejuje – 100 %. Likusią  10% kokosų kremo energetinės vertės sudaro  sveiki sudėtiniai angliavandeniai ir šiek tiek baltymų.

Jūs taip pat gaunate daug maistinių skaidulų – 3 gramai viename šaukšte, o tai yra apie 10% jūsų dienos normos.

Kokoso kremo sudėtis?

Tikrai nepaneigsime ir fakto, kad iš 90 proc. riebalų, esančių kokoso kreme, 86 proc. yra sočiosios riebalų rūgštys, o visi žinome, kad jos (tiksliau tam tikros sočiųjų riebalų rūgštys) didina „blogąjį cholesterolį“.

Bet priklausomai nuo anglies atomų grandinės ilgio riebalų rūgštyje, sočiosios riebalų rūgštys turi skirtingą poveikį kraujo cholesterolio koncentracijai.

Atlikę keletą eksperimentų ir mokslinių tyrimų metų, mokslininkai padarė išvadą, kad sotieji augaliniai kokoso riebalai skiriasi nuo sočiųjų gyvulinės kilmės riebalų.

Jie netgi gavo specialų pavadinimą - vidutinės grandinės sotieji riebalai, kurie  priešingai nei ilgos grandinės trigliceridai, neturi neigiamo poveikio žmonių sveikatai.

Taip yra dėl to, kad sotieji riebalai, esantys kokoso kreme, yra metabolizuojami ypatingu būdu - po to, kai jie patenka į virškinimo traktą, jie siunčiami į kepenis, kur jie naudojami kaip greitas energijos šaltinis.

Taip pat noriu pažymėti, kad beveik pusė sočiųjų riebalų kiekio (48 proc.) kokosų svieste yra lauro rūgštis,  17 proc. miristino rūgštis, 8 proc. palmitino rūgštis, 2 proc. stearino rūgštis.

Yra mokslinių įrodymų, kad kokoso kreme vyraujanti lauro rūgštis turi teigiamą poveikį didelio tankio lipoproteinų (DTL) arba „gerojo“ cholesterolio koncentracijai, padeda mažinti trigliceridų kiekį kraujyje. turi antibakterinių savybių.

Pirmojo spaudimo kokosų aliejuje gausu fenolio rūgšties, kuri turi stiprų antioksidacinį poveikį, t.y. aktyviai kovoja su laisvaisiais radikalais, susidarančiais mūsų organizme dėl aplinkos užterštumo, netinkamos mitybos, tabako ar alkoholio, streso. 

Kokoso kremo nauda

Labai svarbu atkreipti dėmesį, renkantis kokosų kremą į jo etiketę: didžiausią naudą teikia pirmojo, šalto spaudimo, nerafinuotas, nedezodoruotas ir nebalintąs kokosų kremas.

Tokiame kokosų kreme išlieka daugiausiai biologiškai aktyvių komponentų, kurie sėkmingai gali būti panaudojami kulinarijoje, gydyti tiek iš vidaus, tiek ir iš išorės:

  • Kokoso riebalai gali teigiamai veikti virškinimo traktą. Pirma, jie turi minkštinimo efektą; antra, jie normalizuoja virškinimo procesą; trečia, jie gerai kovoja  su infekcijomis ir sustabdo uždegiminius procesus; ketvirta, jie pagreitina regeneracijos proceso greitį, t.y gleivinė atsigauna daug greičiau. Be to, valgydami kokoso sviestą, galite atsikratyti tokių problemų kaip rėmuo;
  • Dėl kokosų riebalų rūgščių metabolizmo, jie  siejami su mažesne insulino koncentracija kraujyje, jie tampa alternatyviu energijos šaltiniu ląstelėms, kurios negali tinkamai konvertuoti gliukozės į energiją. Tai gali pagerinti diabetu, Alzheimeriu, epilepsija sergančių žmonių būklę;
  • Vidutinės grandinės kokosų riebalai turi teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai. Su jų pagalba didėja didelio tankio lipoproteinų kiekis, t.y „geras“ cholesterolio kiekis. Mažo tankio lipoproteinų, „blogo“ cholesterolio, lygis, priešingai, tampa mažesnis. Kokosų riebalai, gali normalizuoti ir kraujo krešėjimą;
  • Reguliariai, bet saikingai  vartodami kokosų kremą, kūnui užtikrinama patikima apsauga nuo patogeninių mikroorganizmų - virusų ir bakterijų;
  • Kokoso kremu ar aliejumi  galite sustabdyti ėduonies ir kitų sutrikimų, susijusių su dantų ir dantenų būkle, vystymąsi. Plius jie padeda išvengti sąnarių ligų atsiradimo. Tai paaiškinama tuo, kad kokoso sviesto  sudėtyje esantys mineralai magnis ir kalcis geriau įsisavinami. Šie mineralai aktyviai dalyvauja dantų emalio ir kaulų audinių formavime;
  • Kokoso kremas gali pagreitinti medžiagų apykaitos procesus (dėl skaidulų ir sočiųjų riebalų rūgščių metobolizmo), o tai lemia svorio netekimą. Taip pat verta paminėti, kad kokoso kremas sumažina apetitą ir pašalina alkio jausmą dėl jo sotumo;
  • Kokosų kremas, aliejus yra gana populiarūs dermatologijoje dėl minkštinimo, drėkinimo, regeneravimo, valymo savybių, kovojant su spuogais ir senatve. Taip pat gali būti  veiksmingas, gydant dermatitą, psoriazę, egzemą;
  • Naudojant kokoso kremą, gali būti lengviau susidoroti su herpesu (pūsleline), gali sumažinti niežėjimą ir dirginimą po vabzdžių įkandimų, pagreitinti odos sumušimų ir žaizdų gijimą.

Nors kokosas laikomas aukštos koncentracijos augalinės kilmės produktu, kuriame gausu maistinių skaidulų, kviečiu jo produktus vartoti atsakingai ir rinktis visiškai natūralius, neperdirbtus.

Kaip sakoma, viskas priklauso nuo kiekio.

Jeigu jums labai patinka kokosų produktai, tiesiog vartokite juos saikingai ir galėsite efektyviai pagerinti savo sveikatą, savijautą, išvaizdą ir net intymųjį gyvenimą!

Daugiau apie Gintarę skaitykite čia--> www.ambervita.net

EPBAR batonėliai, kurių vienas pagrindinių ingredientų yra kokosų kremas – tai puikus pasirinkimas visiems gyvenantiems aktyviai ir ieškantiems kokybiškų, organizmui naudingų energijos šaltinių. 

Šie batonėliai gaminami iš aukštos kokybės sudedamųjų dalių, juose nėra genetiškai modifikuotų organizmų bei pridėtinio cukraus, jie tinka vegetarams, yra patogiai supakuoti ir tinkami vartoti iškart, be jokio papildomo paruošimo.

EPBAR batonėliai gaminami rankomis, Lietuvoje, kruopščiai prižiūrint kokybę, todėl galite būti tikri, jog įsigyjate gerą ir rūpestingai, su meile paruoštą skanėstą!

Paragauk ir pajausk skirtumą!

Senesnis įrašas
Naujesnis įrašas
Back to top

Pirkinių krepšelis

Jūsų krepšelis šiuo metu tuščias

Pirkti dabar