Kuo skiriasi vaisiuose esantis cukrus nuo pridėtinio cukraus
Ką būtina žinoti apie cukraus tipus. Ar tikrai bet koks cukrus yra blogis?
Esu tikra, kad Jums teko anksčiau girdėti tokius žodžius kaip fruktozė, gliukozė, laktozė (piene esantis cukrus) ir cukrozė (sacharozė arba tiesiog baltasis cukrus). Jie yra skirtingi cukraus tipai. Bet ar žinote, kad jie skiriasi vienas nuo kito ar, kuo vieni yra geresni nei kiti?
Cukraus tipai
Paprastai kalbant yra 2 rūšių cukrūs: natūraliai esantis cukrus produktuose, kaip fruktozė vaisiuje, meduje ir pridėtinis cukrus, toks kaip stalo cukrus (sacharozė).
Bet dauguma žmonių gyvena savo susikurtose iliuzijose ir tiki, kad visi cukrūs yra vienodi, tačiau, iš tikrųjų, tai labai toli nuo tiesos. Ir apdoroti, ir natūraliai esantys cukrūs yra angliavandeniai, bet yra akivaizdūs skirtumai tarp jų, ypatingai, kai kalbame apie poveikį kūnui.
Kuo skiriasi cukrūs, ar jie vis dėl to vienodi?
Apdorotas cukrus (stalo cukraus) yra įprastai išgaunamas iš cukranendrių ir cukrinių runkelių, tai produktas, praėjęs išgavimo ir gryninimo procesą, dažnai paverčiamas į kristalus, kuriuos yra lengva pridėti į įvairius maisto produktus ar gėrimus.
Apdorojimo proceso metu, cukrus yra apdirbamas iki tokio lygio, kai natūraliai esančios maistinės medžiagos neapdorotame maiste – cukranendrėse ir cukriniuose runkeliuose – yra visiškai prarandamos.
Apdorotas cukrus neturi visiškai skaidulų, kurios sulėtintų cukraus įsisavinimą, dėl to jis yra staigiai įsisavinamas, greitai patenka į kraujotaką, sukeliant cukraus padidėjimą kraujyje.
Šis cukraus antplūdis priverčia kasą išskirti daugiau insulino, kuris greitai pašalina iš kraujo cukrų, nugabendamas jį į ląsteles.
Apdorotas cukrus turi tik tuščias kalorijas, jokios maistinės vertės, o natūraliai esantis cukrus išsaugo visas kartu esančias maistines medžiagas, tokias kaip kalcis, geležis, magnis ir t. t.
Kadangi apdorotas cukrus yra suvirškinamas greitai, dėl to nesijaučiate sotūs jo pavalgę. Visa ši energija, kuri nėra išnaudojama, yra kaupiama riebalų pavidalu ir gali privesti prie nutukimo. Apdorotas cukrus gali sukelti didžiulių energijos svyravimo pojūtį, dėl ko kyla noras vartoti daugiau apdoroto cukraus.
Priešingai nutinka, kai vartojate neapdorotą cukrų, kitaip vadinamą vaisių cukrų. Fruktozė arba vaisiaus cukrus, yra paprastasis cukrus natūraliai esantis vaisiuose, meduje, daržovėse.
Fruktozė yra labai saldi, maždaug pusantro karto saldesnė nei sacharozė (baltas cukrus). Fruktozė nėra įtraukiama tiesiogiai į kraujotaką virškinimo metu, dėl to neturi jokio poveikio insulino gamybai ar kraujo gliukozės lygiui.
Vaisių cukrus labai skiriasi nuo kitų cukrų, kadangi jos yra visiškai kitoks metabolizmo kelias ir ji nėra pirminis energijos šaltinis raumenims ar smegenims. Fruktozė metabolizuojama tiktai kepenyse.
Ji taip pat yra daugiau lipogeninė arba riebalus-gaminanti nei pridėtinis cukrus. Skirtingai nei baltasis cukrus, fruktozė neiššaukia insulino išsiskyrimo nei stimuliuoja leptino gamybą, esminis hormonas reguliuojantis energijos pasisavinimą ir sunaudojimą.
Todėl, kraujo cukraus (gliukozė) lygis nekyla staiga pavartojus fruktozės, palyginus su kitais paprastaisiais angliavandeniais.
Vaisių cukrus ir baltasis cukrus – pagrindiniai skirtumai
Jūsų organizmas visų formų paprastuosius cukrus paverčia, įskaitant vaisiaus cukrų ir apdorotą cukrų, į kurą t.y. į gliukozę.
Bet tai nereiškia, kad natūralus cukrus vaisiuose ir apdorotas cukrus yra tas pats. Poveikis Jūsų kūnui ir bendrai sveikatai skiriasi labai, kai eina kalba apie natūraliai esantį cukrų ir apdorotą.
Tada, kai Jūs suvalgote vaisių, Jūs gaunate gausybę antioksidantų, kurie sumažina uždegimą ir sumažina riziką susirgti tomis ligoms, kurias sukelia pridėtinis cukrus.
Taip pat vaisiuje yra mineralų, vitaminų, fitochemikalų ir vandens, o tai padeda Jums jaustis sotesniu, sveikesniu ir energingesniu.
Tęsiant apie vaisius, noriu pabrėžti, kad juose yra taip pat didelis kiekis skaidulų, dėl to nepatirsite didelių energijos svyravimų kaip su apdorotu cukrumi.
Natūraliai esantis cukrus aprūpina Jūsų organizmą ilgesniu energijos kiekiu, be jokio energijos trūkumo ar troškimo vartoti daugiau ir daugiau.
Skaidulos vaisiuose yra ypač reikšmingos, nes, kai suvalgote skaidulas kartu su kitomis maistinėmis medžiagomis, jos sulėtina cukraus įsisavinimo procesą.
Tai reiškia, kad Jūsų kūnas turi daugiau laiko sunaudoti gliukozę ir fruktozę kaip kurą iki tol, kai jie bus pradėti kaupti riebalų pavidalu.
Skaidulos taip pat padeda Jūsų kūnui jaustis sočiam, dėl šios priežasties jums nereikia nuolatos vartoti daugiau cukraus.
Kodėl nuo pridėtinio cukraus storėjama?
Kai Jūs vartojate didelius kiekius apdoroto cukraus, Jūsų kepenys yra priverstos išsiplėsti, dėl ko Jūs viršijate glikogeno (gliukozės atsargos kepenyse) sankaupas.
Tuomet Jūsų kepenys paverčia glikogeno perteklių į riebalų rūgštis ir kaupia jas neaktyviose Jūsų kūno vietose, tokiose kaip skrandis, užpakalis, klubai ir šlaunys.
Dėl greito suvirškinimo, apdorotas cukrus nuolat vers Jus jaustis nesočiam ir todėl bus sunku suvalgyti tik 1 gabalėlį torto.
O vaisių cukrus yra labai geras skaidulų šaltinis, dėl to Jūs nepajusite cukraus svyravimų, kokius tenka patirti su apdorotu cukrumi.
Natūraliai esantis cukrus aprūpina Jūsų kūną energija žymiai ilgesnį laiką, be jokių pakylimų ir nuosmukių.
Daugiau apie Gintarę skaitykite čia--> www.ambervita.net
EPBAR batonėliai, kurių vienas pagrindinių ingredientų yra kokosų kremas – tai puikus pasirinkimas visiems gyvenantiems aktyviai ir ieškantiems kokybiškų, organizmui naudingų energijos šaltinių.
Šie batonėliai gaminami iš aukštos kokybės sudedamųjų dalių, juose nėra genetiškai modifikuotų organizmų bei pridėtinio cukraus, jie tinka vegetarams, yra patogiai supakuoti ir tinkami vartoti iškart, be jokio papildomo paruošimo.
EPBAR batonėliai gaminami rankomis, Lietuvoje, kruopščiai prižiūrint kokybę, todėl galite būti tikri, jog įsigyjate gerą ir rūpestingai, su meile paruoštą skanėstą!
Paragauk ir pajausk skirtumą!