9 riešutų kremo panaudojimo būdai

Riešutų sviestas, kažkada mūsų šalyje buvęs gana egzotiškas produktas, pamažu skinasi kelią į mūsų virtuves.

 

Anksčiau jo galėdavome rasti specializuotose sveikuolių parduotuvėse, dabar riešutų sviestas (dažniau vadinamas riešutų kremu) – įprastas produktas kiekvienuose namuose.

 

Tiesa, tiems, kas jo dar nėra ragavę, gali kilti abejonių – o ką gi su tuo sviestu daryti? Tepti ant duonos, ir tiek?

 

 

Pasirodo, ne tik – riešutų kremą galima naudoti pačiais įvairiausiais būdais, tereikia šiek tiek vaizduotės, įkvėpimo ir drąsos eksperimentuoti. 

 

Na, o tiems, kas nedrįsta imtis kulinarinių iešojimų, siūlome keletą idėjų. Taigi, riešutų sviestą galima:

Tepti ant duonos, trapučių, džiūvėsių.

 

Klasikinis, daug fantazijos nereikalaujantis variantas. Šitoks užkandis – sotus, maistingas, tiesa, kaloringas, taigi piktnaudžiauti juo nederėtų.

Vis dėlto riešutų kremas turi mažiau kalorijų ir daugiau baltymų nei įprastas, karvės pieno sviestas, taigi, jei saugote kūno linijas, tačiau praalkote, riekelė duonos su riešutų sviestu suteiks energijos ir padės numalšinti alkio kirminą.

 

Įmaišyti į vaisių kokteilius ir glotnučius.

 

Šaukštelis ar du riešutų sviesto vaisių kokteiliui suteiks kreminės tekstūros, glotnumo, ir žinoma, sotumo bei papildomų vitaminų bei mineralų.

Naudoti kaip įprastą sviestą sumuštiniams.

 

Jungtinėse Valstijose suvožtinis su žemės riešutų sviestu – labai įprastas priešpiečių užkandis, kodėl gi jo dažniau nepasigaminus ir mums?

 

Riešutų sviestą sumuštiniams dažnai renkasi veganai, nes šis produktas puikiai dera su įvairiais sojos gaminiais – tofu, tempe, seitanu, keptomis, fermentuotomis arba žaliomis daržovėms„ o jei norisi saldaus sumuštinio, galima net paeksperimentuoti su vaisiais, pavyzdžiui, tarp riešutų sviestu užteptų duonos riekučių įdėti bananų ar kriaušių griežinėlių, arba (dar saldesnis ir kaloringesnis variantas) džiovintų slyvų, abrikosų, pabarstyti razinų…

 

Galimas ir visai desertinis suvožtinis – duona, riešutų sviestas ir uogienė arba net medus – smaližiai, pamėginkite!

Pagardinti juo rytinę košę.

 

Labai paprasta – jei rytą pradedate nuo avižinės ar kitokios košės, vietoje uogienių ar medaus pamėginkite paskaninti ją šaukštelių riešutų sviesto – taip ne tik sumažinsite suvartojamo cukraus kiekį, bet ir praturtinsite savo pusryčius maistinėmis medžiagomis – kaip jau minėjome, riešutų sviestas yra labai naudingas produktas, kuriame gausu mums naudingų maisto medžiagų.

 

Įmaišyti į ledus.

 

Jei mėgstate gaminti naminius ledus, pabandykite dalį jogurto, grietinės ar grietinėlės pakeisti riešutų sviestu – tokie ledai bus sotūs, sodraus riešutinio skonio, kreminės konsistencijos. Tiesa, stenkitės jų per daug nesušaldyti, antraip jie taps itin kieti.

 

Naudoti kaip kremą desertams.

 

Klasikinį tinginį galima gaminti ne su sviestu, o su riešutų kremu. Taip pat riešutų sviestu galima pertepti vaflius, biskvitus, įmaišyti jo į pyragų ar lietinių tešlą, gaminti su juo įvairius sveikuoliškus sausainius, javainius, saldainius.

 

Riešutų sviestas dažnai naudojamas veganiškiems desertams – pavyzdžiui, sumaišomas su maltomis datulėmis ar džiovintomis figomis, įvairiomis sėklomis, kakavos milteliais,

natūraliais saldikliais ir iš tokios masės formuojami saldainiukai, apvoliojami skaldytuose riešutuose ar kokosų drožlėse.

 

Dėti į sriubą.

 

Tikrai taip: riešutų kremas prideda savito saldumo ir kreminės tekstūros Jūsų mėgstamai sriubai.

Naudoti padažams.

 

Čia tikriausiai prireiks patyrinėti receptų knygas ir kulinarinius tinklaraščius, tačiau paeksperimentavę įsitikinsite, kad riešutų kremas puikiai tinka daugybei garnyrų ar pagrindinių patiekalų gaminti.

 

Juo galima tirštinti sriubas, dėti į troškinius, pertepti juo tortiljas ar lavašų suktinukus.

Troškiniams ypač tinka žemės riešutų sviestas, jame galima troškinti daržoves, jis gerai dera su čili pipirais, sojos padažu, pomidorų pasta – šitaip gaunami pikantiški, egzotiško skonio troškiniai.

 

Saldesnis anakardžių kremas kai kuriuose receptuose pakeičia grietinėlę ar majonezą, o sezamų sviestas, dar vadinamas tahini – nepamainomas klasikinio humuso ingredientas.

Valgyti su vaisiaisar daržovėmis.

 

Paprastas ir sveikas desertas besilaikantiems dietos ir norintiems pagudrauti – supjaustykite griežinėliais ar juostelėmis vaisius ar daržoves (tiks morkos, agurkai, obuoliai, kriaušės, cukinijos, salierų stiebai, rabarbarai – pasirinkimas platus) ir smagiai sau grauškite pamerkę į savo mėgstamą riešutų sviestą – tai daug maistingesnis ir nekaltesnis desertas nei saldainiai ir pyragaičiai: vaisių ar saldžių daržovių (pavyzdžiui, morkų, moliūgų, kriaušių) griežinėliai tokiam užkandžiui suteiks saldumo, riešutų sviestas – „kremiškumo“, sotumo, tačiau cukraus bus mažiau, o vitaminų, baltymų ir organizmui naudingų riebalų – daug daugiau nei įprastuose konditeriniuose produktuose.

 

Žinoma, čia reikalingas saikas, tačiau kartais taip save palepinti tikrai galima be jokio sąžinės graužimo!

Pabaigai svarbu pabrėžti, kad visais minėtais atvejais svarbu rinktis kokybišką, kuo natūralesnį riešutų kremą – be palmių aliejaus ar kitų menkaverčių riebalų, nesaldintą, geriau – ir nesūdytą. Įvairūs priedai (cukrus ir kiti saldikliai, konservantai, gaminio konsistenciją keičiančios medžiagos) mažina riešutų sviesto maistinę vertę ir gali net kenkti mūsų organizmui, jei produkto vartojame daug.  Idealus gaminys – toks, kuriam panaudoti tik aukštos kokybės riešutai arba sėklos, be jokių priedų.

 

Kadangi riešutų sviestas yra labai koncentruotas produktas, jo vartoti nebūtina daug – net nedidelis kiekis praturtins jūsų patiekalus nauju skoniu ir aromatu, o jūsų kasdienį racioną – gausybe naudingų maisto medžiagų.

Skanaus!